Vervang zelf kranen – het is makkelijker dan je denkt

author
2 minuuts, 5 tweedes Lees

Het water druipt over je egaline vloer. Je kraan is kapot. Je moet iets doen. Vanwege de kosten is er geen sprake van een loodgieter. Je hebt het geld niet. Het moet goedkoop zijn en je denkt: “Ik doe het zelf”. Het moet mogelijk zijn om zelf een kraan te vervangen. Maar wat als je het verkeerd doet en veel schade aanricht? Dit zal niet gebeuren als je aandacht besteedt aan een paar details en het juiste gereedschap gebruikt. Lees verder om te weten te komen wat belangrijk is wanneer je oude kranen wilt vervangen door een moderne mengkraan.

Eisen en wetenswaardigheden voor het vervangen van je kraan

Om te beginnen moet je weten of je warmwatersysteem onder hoge druk werkt. Dit is in de meeste huizen al het geval. Alleen in sommige oudere wooncomplexen kan het voorkomen dat je een lagedrukketel hebt. Deze verduidelijking is belangrijk omdat een verkeerde montage aanzienlijke schade kan veroorzaken.

Als dit gecontroleerd is, is het tijd om het juiste gereedschap te vinden. Bestudeer de bevestiging en de aansluitingen. De kraan wordt van onderaf tegen de gootsteen geschroefd. Er zijn verschillende manieren om het op te lossen. Meestal wordt een zeskantmoer gebruikt, die je met een schroevendraaier of tang kunt losdraaien. De toevoerleidingen voor warm en koud water worden via knijpventielen op de kraan aangesloten. Hier heb je twee inbussleutels of twee waterpomptangen nodig.

Het laatste deel van de voorbereiding is veiligheid. Sluit de hoofdkraan. Deze bevindt zich meestal in de badkamer op de waterpijp. Soms bevindt het zich onder de gootsteen in de keuken. Wees voorzichtig wanneer de vloer is bewerkt met epoxy vloercoating en controleer of het water daadwerkelijk niet komt. Een aantal van deze belangrijke kranen vind je terug in oudere ontwerpen. Slechts één van hen sluit het water overal af. Eventuele andere roterende kranen zijn bedoeld voor afzonderlijke leidingen (wasmachine, enz.).

Je nieuwe mengkraan: kijk op het internet

Je hebt een nieuwe kraan nodig. Er zijn genoeg online winkels op het internet om kranen te vinden. Vergelijk in alle rust en kies je favoriete model. Vergeet niet je vrouw te raadplegen. Menig vrouw heeft wekenlang niet met haar man gesproken of zelfs de afstandsbediening verstopt. Als alternatief kun je ook samen naar een winkel gaan. Combineer deze twee manieren. Informeer jezelf ter plaatse en op het internet. Als je in een grote stad woont of erheen kunt gaan, bezoek dan indien nodig een beurs. Nergens anders zul je in staat zijn om zoveel leveranciers persoonlijk om advies te vragen.

 

Vergelijkbare berichten

X