Fijn wonen? Isoleer de kleinste ruimte van het huis!

author
1 minuut, 51 tweedes Lees

Bij het kleinste kamertje van het huis denken veel mensen aan het toilet. Wij bedoelen daarmee echter de smalle ruimte onder jouw woning: de kruipruimte. Want hoe klein deze ruimte ook is, zonder isolatie kan ‘ie voor een hoop ongemak zorgen. Dat komt doordat kou en vocht zonder isolatie gemakkelijk vanuit de kruipruimte naar boven kunnen trekken, zo je woonkamer in. Kuipruimte-isolatie is daarom van essentieel belang voor jouw wooncomfort. Meer weten? In deze blog lees jij alles over het isoleren van de kruipruimte!

Voordelen kruipruimte-isolatie

Zonder isolatie trekt kou gemakkelijk vanuit de kruipruimte naar boven. Je vloer voelt daarom koud aan én er kunnen vochtproblemen ontstaan. Zeker wanneer je een houten vloer hebt, is het belangrijk om de kruipruimte goed te isoleren. Hout is een natuurlijk materiaal, waardoor de kans op vochtproblemen nog groter is. Bovendien heeft een houten vloer veel gaten en kieren, waar kou en vocht nog sneller doorheen trekken. We raden je in dat geval daarom aan om kruipruimte-isolatie altijd te combineren met houtenvloer-isolatie

Werkwijze

Je kunt jouw kruipruimte op meerdere manieren isoleren, afhankelijk van of de ruimte groot genoeg is om in te werken. Soms kun je amper staan in een kruipruimte en wordt het erg moeilijk om de boel vanuit daar te isoleren. In dat geval kies je voor zogenaamde bodemisolatie, waarbij je isolatieparels over de bodem van de kruipruimte strooit. Als de ruimte wel groot genoeg is om in te werken, plaats je isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte. Op die manier isoleer je eigenlijk de onderkant van de vloer in je woonkamer.

Isolatiematerialen

Wanneer je kiest voor bodemisolatie, gebruik je daarvoor EPS-parels. Wanneer je kiest voor vloerisolatie, heb je keuze uit verschillende materialen. De juiste keuze qua materiaal is afhankelijk van wat voor soort vloer je hebt. Zoals eerder gezegd is hout een natuurlijk materiaal, wat betekent dat je bij de isolatie van een houten vloer een ademend isolatiemateriaal nodig hebt. In dat geval zijn wolsoorten, zoals glas- of steenwol, goede keuzes. Heb je een betonvloer? Dan heb je isolatiemateriaal met een hoge drukvastheid nodig, zoals XPS, EPS en PIR. Al deze materialen, inclusief glas- en steenwol, zijn beschikbaar in platen en dus gemakkelijk tegen het plafond van de kruipruimte te monteren!  

Vergelijkbare berichten

X